23.12.2021 13:12 - ​Роз'яснення щодо плати за абонентське обслуговування на централізоване водопостачання та водовідведення​

01.05.2021р. набрав чинності Закон №1060 від 03.12.2020р., яким вносяться зміни у Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Тому, водоканал повинен укласти зі споживачами нові договори. На сайті КП «Павлоградводоканал» 06.10.2021р. були оприлюднені публічні індивідуальні договори про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, який вважається укладеним через 30 днів після розміщення, якщо споживачі не виявили бажання обрати іншу модель договору.

В індивідуальних договорах наявна плата за абонентське обслуговування. Що передбачено п. 11 ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (зі змінами, внесеними відповідно до Закону №1060). Це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (далі - індивідуальний договір), що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача), крім випадків, визначених цим Законом, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами.

Вартість абонентського обслуговування не може перевищувати для кожної послуги граничного розміру 36,49 грн., визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019р. №808.

У зв’язку з цим споживачам за індивідуальними договорами на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, з 1 січня 2022р. встановлюється плата за абонентське обслуговування у розмірі:

  • за послугу з централізованого водопостачання у розмірі 17,37 грн.(з ПДВ) на 1 абонента у місяць;
  • за послугу з централізованого водовідведення у розмірі 8,92 грн.(з ПДВ) на 1 абонента у місяць.
  • Абонентська плата сплачується незалежно від користування послугою. Навіть якщо абонент місяць не користувався послугами з централізованого та/або з централізованого водовідведення, то рахунок за неї прийде з нульовими показниками, а абонплату, яка в платіжному документі виділяється в окрему графу, доведеться сплатити.

    Абонентська плата нараховується щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на один особовий рахунок. Залежить від затвердженого мінімального прожиткового мінімуму в Україні, а тому може змінюватись. На абонплату надається державна субсидія.

    Звертаємо увагу, що ці витрати завжди були закладені в тарифі, однак після змін у законодавстві витрати на абонентське обслуговування виведені в окремий платіж.